Om pigekoret

KORETS HISTORIE

Klarup Pigekor blev dannet at korets tidligere dirigent Jan Ole Mortensen i 1980 og koret fejrede dermed 25 års jubilæum i oktober 2005.


I Klarup - en forstad til Aalborg - har sangen siden 1980 haft vinger hos en lang række piger, der gennem årene har været med til at skabe et af landets mest velsyngende pigekor. Med stor musikalitet, et varieret repertoire og smittende sangglæde har Klarup-pigerne sat deres spor både indenlands og udenlands ved talrige koncerter på rejser og turneér.


Klarup Pigekor voksede ud af Klarup Skoles Kor, der blev grundlagt i 1970. Siden 1978 har Klarup Skoles Kor værete blandt de bedste børnekor i den landsdækkende korkonkurrence "Sangerdyst - fra kyst til kyst", som koret fra 1984 har vundet syv gange. Som en naturlig følge af skolekorets succes ønskede de ældste piger at fortsætte med at synge i kor, også efter at de havde forladt folkeskolen. Det førte til skabelsen af Klarup Pigekor med piger i alderen 14-25 år. I 1993 blev Sangerdysten udvidet til også at omfatte ungdomskor og Klarup Pigekor tog udfordringen op og har siden vundet ungdomsrækken for pigekor ni gange - senest i 2004.


Koret har et stort og varieret repertoire af både sakral og verdslig art og der er ofte bud efter koret. Således har koret sunget både med Aalborg Symfoniorkester og Danmarks Radios Underholdningsorkester ved radiotransmitterede koncerter. Klarup Pigekor har også i andre sammenhænge deltaget i radio-og tv-udsendelser. Bl.a. har koret i to år sunget i en ugentlig radioudsendelse:" I morgen er det søndag". I 1990 og 2005 blev det til 31 ugentlige udsendelser til DR-TV i udsendelsesrækken "Før Søndagen". I 2002 deltog koret  i Jean Michel Jarres store koncertprojekt "Aero", som blev TV-transmitteret  over det meste af verden.


Korets første grammofonplade udkom i foråret 1985 med titlen " Du skal plante et træ", der rindeholdt kormusik af komponister fra generationen efter Carl Nielsen. I 1993 udkom cdén "Den Blå Anemone" med 18 danske årstidssange i nye arrangementer af årets korkomponist John Høybye. Samme år opnåede Klarup Pigekor også en topplacering i den internationale korkonkurrence " Let the Peoples Sing". I 1999 udgav koret cdén "Oh Come Let Us SIng" med ny nordisk kirkemusik.


Klarup Pigekor har ofte repræsenteret Aalborg by og landsdelen ved forskellige officielle lejligheder, bl.a. i forbindelse med et norsk kultur- og handelsfremstød i Nordjylland, hvor koret sang ved den afsluttende festkoncert, som blev overværet af Hendes Majestæt Dronning Sonja af Norge.


Klarup Pigekor får stadig de fleste sangere fra Klarup Skoles Kor, men i dag finder sangere fra andre dele af Aalborg også til Klarup og koret er af den grund nu organiseret under Den Musiske Skole, som har musik- og billedkunst samt dramaaktiviteter på alle Aalborgs kommunale skoler.


Klarup Pigekor blev stiftet af lærer og musikkonsulent Jan Ole Mortensen, der udover sin musiklæreruddannelse selv har været korsanger siden sit niende år. Allerede som 20 årig startede han sit første ungdomskor. Siden grundlagde han Klarup Skoles Kor i 1970 og et blandet kor for voksne sangere i 1976. I 1978 oprettede han en korskole for aspiranter til skolekoret.

KLARUP PIGEKOR


Pigekoret består af omkring 35 piger i alderen 14-25 år fra Aalborg og omegn. Korets ideal og kendetegn er den rene nordiske korklang formidlet via et alsidigt repertoire. Siden korets oprettelse i 1980 har især den danske sangskat samt den klassiske kirkemusik været korets varemærke. Dette betyder dog ikke, at Klarup Pigekor afholder sig fra at udforske andre genrer. Tværtimod er korets repertoire en bred vifte af forskellige musikalske stilarter fra den klassiske kompositionsmusik over folkemusik til pop og andre populære genrer. I arbejdet med andre satser end de klassiske efterstræber koret altid højest mulig autencitet i det musikalske udtryk.


Klarup Pigekor synger hvert år en lang række koncerter ved vidt forskellige lejligheder. Det bliver ofte til mange kirkekoncerter i form af forårs- og julekoncerter og alt der imellem, men koret optræder også som underholdning ved diverse arrangementer som Skt. Hans, Spil Dansk, Kulturnatten, foreningsfester og lignende. Det høje aktivitetsniveau er medvirkende til at bevare korets høje musikalske standard.


Klarup Pigekor har sin egen 'fødekæde' idet koret er øverste led i en korskole der tæller Klarup Skoles Minikor og Klarup Skolekor. Mange af de sangere der optages i Klarup Pigekor, har dermed, allerede når de begynder i koret, flere år som som korsangere bag sig. Det er dog også muligt at komme ind 'fra gaden'. Koret afholder en til to gange om året optagelsesprøver, hvor det er muligt at blive optaget som sanger i koret, hvis man har en god stemme og gerne lidt korerfaring. Der kræves også en vis portion flid, idet der er mødepligt til alle korprøver og koncerter.


Udover de mange koncerter foretager Pigekoret hvert andet år en korrejse til udlandet. Det kan være for at deltage i en korkonkurrence, som koret gjorde i Canada i 2008, eller det kan være for at turnere, som koret planlægger at gøre i Island 2010. Disse rejser giver koret et uundværligt musikalsk kvalitetsløft, og er samtidig en stor gevinst for fællesskabet. Af lande som koret har besøgt, kan nævnes Singapore, Australien, USA, Sydafrika, Argentina, Brasilien, Israel m.fl.


For at booke koret til en koncert kontakt venligst korets dirigent. Se under <Bestil koncert>